Wetenschappelijk onderzoek

Ultrahoge veldsterkte-MRI bij patiënten met focale epilepsie: speld in een hooiberg voor diagnostische winst

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025

R. van Lanen PhD, MD, C. Hoeberigs MSc, MD, W. Backes prof., PhD, MD, A. Colon PhD, MD, O. Schijns PhD, MD

Samenvatting

Epilepsiechirurgie is een bewezen effectieve en curatieve behandeling voor geselecteerde patiënten met medicatie-resistente focale epilepsie. Een belangrijke voorspellende factor voor het succes van de operatie is het diagnosticeren van een afwijking met MRI, hetgeen bij 30–40% van de patiënten met een 3 Tesla (T)-MRI niet lukt. Door gebruik te maken van MRI bij hogere veldsterkte kunnen subtiele afwijkingen mogelijk vaker worden gevonden, waardoor chirurgische uitkomsten mogelijk worden verbeterd. Onze uitkomsten tonen dat er diagnostische winst is van 7T-MRI ten opzichte van 3T. Ook is de eerste 9,4T-MRI bij een patiënt met epilepsie uitgevoerd. Hoewel de klinische waarde hiervan nog nader moet worden vastgesteld, toont dit de haalbaarheid en het potentieel van UHF-MRI voor verdere verbetering van de beeldvorming en diagnostiek bij epilepsie.

Lees verder

Zelfbepaling bij mensen met een licht verstandelijke beperking en epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025

drs. A.I. Haenen , dr. N. Frielink , dr. J.S. van Ool , drs. I.Y. Tan , prof. dr. P.J.C.M. Embregts

Samenvatting

Epilepsie komt veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking en heeft vaak een grote invloed op hun kwaliteit van leven. Omdat zelfbepaling sterk samenhangt met kwaliteit van leven, onderzochten we hoe mensen met een licht verstandelijke beperking en therapieresistente epilepsie dit ervaren. We gebruikten de zelfdeterminatietheorie (ZDT) als kader en voerden een kwalitatief onderzoek uit bij zes deelnemers. Uit de resultaten kwamen drie hoofdthema’s naar voren: identiteit, sociale verbondenheid en eigen regie. Op basis van deze inzichten doen we aanbevelingen voor ondersteuning door naasten en professionals.

Lees verder

Timing van nervus-vagusstimulatie (NVS) in de behandeling van medicatieresistente epilepsie: voorlopige resultaten van de CORE-VNS-studie

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 1, maart 2025

J.J.A.S. Smeets MSc, K. Rijkers MD, PhD, O.E.M.G. Schijns MD, PhD, S. Klinkenberg MD, PhD, J. Nelissen MSc, G.L. Wagner MD, O.H.J. Eelkman Rooda MD, Phd, H.C. Hulscher MD, P.R. Schuurman MD, PhD, K.H. Kho MD, K.R. Heineman MD, PhD, J.J. Ardesch MD, T. Balvers MD, A.M. Meppelink MD, PhD

Samenvatting

Behandeling van epileptische aanvallen met behulp van medicatie of epilepsiechirurgie biedt niet altijd uitkomst. Neuromodulatie, waaronder nervus-vagusstimulatie (NVS), is dan een optie voor deze patiënten met zogenoemde medicatieresistente epilepsie. De CORE-VNS-studie onderzocht demografische kenmerken en behandeleffecten op basis van 819 patiënten uit 15 verschillende landen. Hoewel de behandeleffecten momenteel nog worden onderzocht, laten de eerste data uit de studie zien dat patiënten wereldwijd later dan geadviseerd in de Nederlandse richtlijn Epilepsie worden doorverwezen voor NVS. Dit geldt in het bijzonder voor patiënten woonachtig in Nederland. Door patiënten met medicatieresistente epilepsie eerder te verwijzen, kan op tijd worden onderzocht of zij in aanmerking komen voor behandeling met NVS.

Lees verder

Het beloop van gedragsproblemen bij mensen met het Dravetsyndroom

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Amber Postma , Crista Minderhoud , Wim Otte , Floor Jansen , Boudewijn Gunning , Judith Verhoeven , Marian Jongmans , Janneke Zinkstok , Eva Brilstra

Het Dravetsyndroom is een zeldzame genetische aandoening die al in het eerste levensjaar gepaard kan gaan met veelal langdurige epileptische aanvallen. Vaak is er tevens sprake van een ontwikkelingsachterstand en zowel een verstandelijke als een motorische beperking.1-3 Veel kinderen, jongeren en volwassenen met het Dravetsyndroom hebben gedragsproblemen, die een grote invloed uitoefenen op de kwaliteit van leven van de patiënten en hun ouders.4,5 In onze studie onderzochten we wat deze gedragsproblemen precies zijn, hoe ontwikkelen deze gedragsproblemen zich in de loop van de tijd en welke factoren beïnvloeden het gedrag?

Lees verder

De economische en maatschappelijke impact van epilepsie: een Aim@epilepsyonderzoek naar ziektelast

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Darin Elabbasy , Silvia Evers , Marian Majoie , Ghislaine van Mastrigt

Voor 120.000 Nederlanders met epilepsie kunnen aanvallen gevaarlijke situaties veroorzaken tijdens hun dagelijkse activiteiten. Het hebben van aanvallen levert beperkingen op in het dagelijks leven en veroorzaakt extra kosten. Dit beïnvloedt de kwaliteit van leven. Wij streven ernaar om de last van epilepsie en de impact op de kwaliteit van leven te meten, voor zowel mensen met epilepsie als hun mantelzorgers.

Lees verder

SPECT post-processing voor epileptogene focuslokalisatie

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024

Nicole van Klink

Single photon emmission computed tomography (SPECT) is een nuclaire beeldvormingstechniek die kan worden gebruikt om de bron van focale epilepsie te bepalen. De beelden van een ictale en interictale scan worden van elkaar afgetrokken en deze aftreksom toont de gebieden met ictale hyperperfusie. Er zijn verschillende manieren om deze aftreksom statistisch te doen. SISCOM (subtraction ictal SPECT co-registered to MRI) is de meest gebruikte methode, die we vergelijken met ISAS (ictal-interictal SPECT analyzed by SPM), waarbij ook een vergelijking met een controledatabase wordt gedaan.

Lees verder

Massale depolarisatie in de hersenstam: een mechanisme voor levensbedreigende apneu

Epilepsie Journal - jaargang 23, nummer 2, juni 2024

Nico Jansen

Apneus komen regelmatig voor bij jonge kinderen, maar zijn over het algemeen zelflimiterend en niet schadelijk. Respiratoire problematiek speelt mogelijk echter ook een rol in onverwachte dood op de kinderleeftijd. In deze bijdrage een verslag van recent translationeel onderzoek in relatie met een casus van een kind met levensbedreigende apneus, welke veroorzaakt bleken te worden door een genetische mutatie welke de hersenstam ontvankelijk maakt voor massale depolarisatie.

Lees verder