Verantwoorde epilepsiezorg

Automatische EEG-analyses, hoe bruikbaar zijn ze al?

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025

dr. E.E.M. Reus

Samenvatting

Langdurige video- en EEG-registraties verbeteren de diagnose en monitoring van epilepsie. De toenemende vraag maakt analyse hiervan tijdsintensief, terwijl het aantal beschikbare KNF-laboranten en KNF-neurologen afneemt. Automatische detectiesoftware kan helpen, maar wordt weinig toegepast door technische en praktische obstakels. Validatie-onderzoek toont aan dat automatische detectiesoftware, zoals Persyst, goed interictale afwijkingen detecteert, maar minder sensitief is bij het detecteren van aanvallen. Een gecombineerde methode met gedeeltelijke visuele beoordeling en automatische detectie blijkt echter even betrouwbaar als volledige visuele analyse en bespaart tijd.

Lees verder

AI-taalmodellen in epilepsiezorg: waar staan we en waar gaan we naartoe?

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025

E. van Diessen MD, PhD

Samenvatting

De recente introductie en ongekende ontwikkeling van taalmodellen kan de toekomstige epilepsiezorg aanzienlijk veranderen. Deze op artificiële intelligentie (AI) gebaseerde taalmodellen kunnen automatisch (ongeordende) tekstuele informatie structureren en beschikbaar maken voor (klinische) toepassingen. Meer recentelijk zijn daar generatieve eigenschappen bijgekomen. Het afgelopen jaar schreven wij twee uitgebreide reviews en organiseerden samen met buitenlandse collega’s een symposium op het 15e Europese Epilepsie Congres (EEC) in Rome over dit onderwerp. Dit artikel is een samenvatting van deze activiteiten en de mogelijke (toekomstige) toepassingen in epilepsiezorg.

Lees verder

Taalmodellen en epilepsiezorg: de revolutie die komt

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025

prof. dr. M. Klein

De introductie van artificiële intelligentie (AI) in de medische wereld heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Binnen de epilepsiezorg bieden taalmodellen, met name ‘Large Language Models’ (LLM’s), veelbelovende mogelijkheden voor zowel de klinische praktijk als wetenschappelijk onderzoek. In de recente publicatie van Van Diessen et al. worden de implicaties van deze technologie uitgebreid besproken.

Lees verder

Leefstijlinterventies bij epilepsie: een nieuwe benadering voor betere zorg

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 1, maart 2025

drs. S. Benmoussa

Samenvatting

Epilepsie is een neurologische aandoening die wereldwijd een grote impact heeft op het leven van veel patiënten. Hoewel farmacologische en chirurgische behandelingen effectief kunnen zijn, blijft een deel van de patiënten last houden van aanvallen of bijwerkingen van medicatie. Daarom groeit de belangstelling voor complementaire en leefstijlinterventies als aanvulling op de standaardbehandeling. Tijdens het ‘Lifestyle Intervention for Epilepsy, LIFE’-symposium, georganiseerd door de Cleveland Clinic in 2022, bespraken experts het potentieel van leefstijlinterventies zoals yoga, cognitieve gedragstherapie (CGT), ‘mindfulness’, lichaamsbeweging, dieet en muziektherapie bij epilepsiecontrole. Dit artikel biedt een gedetailleerde samenvatting van het huidige bewijs voor niet-farmacologische leefstijlinterventies bij epilepsie, zoals gepresenteerd tijdens het LIFE-symposium.1

Lees verder

Systeemtherapie bij epilepsie

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 1, maart 2025

G. Riedstra

Samenvatting

Het terugkerende en soms ook onvoorspelbare optreden van epileptische aanvallen kan stressvol zijn voor de patiënt en de omgeving. Bij SEIN wordt gekeken naar het individu met de epilepsie en is er aandacht voor het systeem. Epilepsie heeft namelijk ook invloed binnen het gezin, in de ouderrelatie, in de partnerrelatie en andere relaties waarin iemand zich bevindt. Dit artikel gaat over de vorm van behandeling waarbij het systeem wordt betrokken: systeemtherapie.

Lees verder

Sociale epilepsiezorg op Rotterdam-Zuid: ervaringen van het team Sociale epilepsiezorg

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 1, maart 2025

S.M. Droger , R. Soekhoe , J. van de Corput , B. Kuijper , A.J.J. Rampen

Samenvatting

Om beter aan te sluiten op de zorgbehoefte van mensen met epilepsie en een lage sociaaleconomische status (SES) is het projectteam Sociale epilepsiezorg opgezet. Patiënten worden begeleid door een multidisciplinair team bestaande uit neurologen, verpleegkundig specialisten, een onderwijskundig consulent en maatschappelijk werk.

Lees verder

De kracht van groepswerk in de epilepsiezorg

Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 1, maart 2025

E. Bos , H.A. Brinkman , H. Mulder

Samenvatting

In de epilepsiezorg zijn termen zoals ‘lotgenotencontact’ of ‘groepswerk’ niet vanzelfsprekend. Toch bieden deze groepen een waardevolle aanvulling op de reguliere zorg. De kracht van het samenbrengen van mensen met dezelfde ervaringen reikt verder dan het simpelweg delen van verhalen over het leven met epileptische aanvallen. Lotgenotencontact biedt herkenning, erkenning, sociale steun en oplossingen die verder gaan dan wat individuele gesprekken kunnen bieden. De kracht van groepswerk is meer dan praten alleen.

Lees verder