Epilepsie Journal - jaargang 21, nummer 3, september 2022
Judith Verhoeven , Mariël Teunissen
In Nederland worden jaarlijks tussen de zes en tien kinderen geboren met het syndroom van Dravet. Dit syndroom
kenmerkt zich primair door moeilijk behandelbare en vaak langdurige epileptische aanvallen van verschillende typen
die vaak (maar niet altijd) uitgelokt worden door temperatuurswisselingen. Geleidelijk ontstaan er ook problemen op
andere domeinen, waardoor het beeld van Dravet een echt ‘syndromaal beeld’ wordt.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.12871
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 19, nummer 2, juni 2021
Johanna Bunschoten , Roland Thijs
Een recente waarschuwing van de US Food and Drug Administration (FDA) aangaande het gebruik van lamotrigine (Lamictal®) heeft veel stof doen opwaaien. De FDA waarschuwt voor het optreden van ritmestoornissen bij gebruik van lamotrigine door mensen met een geleidingsstoornis of andere cardiale comorbiditeiten. In deze bijdrage worden de achtergronden van de waarschuwing besproken en adviezen gegeven voor de praktijk.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11025
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 18, nummer 1, maart 2020
Roland Thijs , Marian Majoie
Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP) staat wereldwijd meer en meer in de belangstelling. Onderzoek laat zien dat patiënten er graag meer van willen weten en dat er maatregelen zijn om het risico te beperken, zoals een betere therapietrouw, uitbreiding van de behandeling van de epilepsie of meer nachtelijk toezicht. Het is daarom wenselijk dat SUDEP laagdrempelig besproken wordt.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11203
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 17, nummer 3, september 2019
Nico Jansen , Roland Thijs , Arn van den Maagdenberg , Else Tolner
Er is toenemend bewijs voor een belangrijke rol voor apneus in de pathofysiologie van sudden unexpected death in epilepsy. Recent preklinisch onderzoek beschrijft een potentieel mechanisme voor (post-)ictale apneus.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11224
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 17, nummer 2, juni 2019
Roland Thijs
De epilepsiezorg verandert in een rap tempo. Eens in de tien jaar publiceert The Lancet een seminar over epilepsie. In dit seminar wordt de state-of-the-art van de diagnostiek en behandeling van epilepsie besproken en wordt ingegaan op de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied. In deze bijdrage worden enkele ontwikkelingen kort belicht.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11233
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 17, nummer 1, maart 2019
Louis Wagner
Op initiatief van Radar en het dagblad Trouw onderzochten 252 journalisten uit 36 landen de veiligheid van door de zorgautoriteiten goedgekeurde medische implantaten, waaronder de nervus vagus stimulator. In de uitzending van 26 november 2018 besteedde Radar aandacht aan vooral de negatieve aspecten van het gebruik van deze stimulator voor de behandeling van epilepsie. Louis Wagner was bij deze uitzending aanwezig; hier zijn relaas.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11241
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 16, nummer 3, september 2018
Jurgen Schelhaas , Judith Verhoeven , Marian Majoie , Joost Nicolai , Eline van Hugte , Monica Frega , Nael Nadif Kasri , Hans van Bokhoven
Het Epilepsiefonds en ZonMw hebben recent een subsidie verleend aan een onderzoeksgroep van het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe voor het ontwikkelen van een nieuwe techniek die een belangrijke stap kan zijn in de evolutie van een algemene, ziekte-georiënteerde behandeling naar een specifieke, op de patiënt afgestemde behandeling. In deze bijdrage wordt nader ingegaan op de inhoud van het onderzoek.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11271
Lees verder