Epilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025
M.E.Y. Koster
Op 28 maart vond de 25e editie van het klinisch-wetenschappelijk symposium Update@Kempenhaeghe plaats. Dit jaarlijkse symposium weerspiegelt de ambitie van expertisecentrum Kempenhaeghe om voorop te blijven lopen in de ontwikkeling van kennis en zorg op het gebied van complexe epilepsie, slaapgeneeskunde en neurocognitieve aandoeningen.
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 24, nummer 2, juni 2025
dr. V.H.J.M. van Kranen-Mastenbroek , prof. dr. H.J.M. Majoie
De Nederlandse Liga tegen Epilepsie heeft tot doel verspreiding van kennis over epilepsie onder allen die daar belang bij hebben. Dit doen we via het verenigingsblad, de Liga-website en gerichte mailings. Daarnaast zijn wij als Liga een vraagbaak voor de wetenschappelijke verenigingen en voor zorg- en overheidsinstanties rondom vraagstukken die de zorg voor mensen met epilepsie raken, zoals de landelijke richtlijnen, vergoedingsaanvragen en plaatsbepaling van nieuwe behandelingen. Het bestuur van de Nederlandse Liga tegen Epilepsie informeert u, als Liga-leden en professionals werkzaam op het gebied van epilepsie, via deze jaarlijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen op nationaal en internationaal niveau.
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 23, nummer 4, december 2024
Marian Majoie , Nienke Verbeek , Pim Klarenbeek , Judith Verhoeven , Machteld van Rooijen
De richtlijn Epilepsie bestaat uit 78 modules. In oktober 2024 zijn de geactualiseerde modules van deze richtlijn online beschikbaar gekomen. In de huidige bijdrage beschrijven wij wat er nieuw is ten opzichte van de vorige richtlijnversie en wat de consequenties zijn voor de dagelijkse praktijk.
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 21, nummer 3, september 2022
Judith Verhoeven , Mariël Teunissen
In Nederland worden jaarlijks tussen de zes en tien kinderen geboren met het syndroom van Dravet. Dit syndroom
kenmerkt zich primair door moeilijk behandelbare en vaak langdurige epileptische aanvallen van verschillende typen
die vaak (maar niet altijd) uitgelokt worden door temperatuurswisselingen. Geleidelijk ontstaan er ook problemen op
andere domeinen, waardoor het beeld van Dravet een echt ‘syndromaal beeld’ wordt.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.12871
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 19, nummer 2, juni 2021
Johanna Bunschoten , Roland Thijs
Een recente waarschuwing van de US Food and Drug Administration (FDA) aangaande het gebruik van lamotrigine (Lamictal®) heeft veel stof doen opwaaien. De FDA waarschuwt voor het optreden van ritmestoornissen bij gebruik van lamotrigine door mensen met een geleidingsstoornis of andere cardiale comorbiditeiten. In deze bijdrage worden de achtergronden van de waarschuwing besproken en adviezen gegeven voor de praktijk.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11025
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 18, nummer 1, maart 2020
Roland Thijs , Marian Majoie
Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP) staat wereldwijd meer en meer in de belangstelling. Onderzoek laat zien dat patiënten er graag meer van willen weten en dat er maatregelen zijn om het risico te beperken, zoals een betere therapietrouw, uitbreiding van de behandeling van de epilepsie of meer nachtelijk toezicht. Het is daarom wenselijk dat SUDEP laagdrempelig besproken wordt.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11203
Lees verderEpilepsie Journal - jaargang 17, nummer 3, september 2019
Nico Jansen , Roland Thijs , Arn van den Maagdenberg , Else Tolner
Er is toenemend bewijs voor een belangrijke rol voor apneus in de pathofysiologie van sudden unexpected death in epilepsy. Recent preklinisch onderzoek beschrijft een potentieel mechanisme voor (post-)ictale apneus.
DOI: https://doi.org/10.54160/epilepsie.11224
Lees verder